Köpguide

Vi guidar dig så att du väljer rätt.

1. Ta reda på vad huset får kosta

I ditt livs viktigaste affär måste du ta reda på hur mycket pengar du kan och vill lägga på ditt boende. Det bör du ta reda på innan du ger dig ut i bostadssökandet.

Har du en bostad som ska säljas – anlita en mäklare för att få en kvalificerad objektiv värdering av din bostad. Även om du tror dig veta vad den är värd är det lätt att bli hemmablind. Mäklaren ger också goda råd om vad som kan åtgärdas för att få bäst betalt för din bostad.

Gå sedan till din bank och prata igenom hela din ekonomi. Ta reda på vad banken rekommenderar vad du maximalt kan betala för ett boende. Skaffa ett skriftligt lånelöfte.

 

2. Läge, läge, läge

Sätt dig ner med familjen och gör en lista på vad som är viktigt när ni ska köpa ny bostad. Var ska bostaden ligga? Hur många sovrum måste det finnas? Hur långt får det vara till arbetsplatsen eller skolan? På så sätt slipper ni lägga onödiga timmar på att titta på bostäder som ändå inte passar er. Bestämmer ni er för ett område som är obekant, gå, cykla och bekanta er med omgivningarna. Det kan finnas oanade smultronställen eller en stor besvikelse bakom nästa krök.

 

3. Att söka bostad

Bostäder till försäljning finner du lättast på Hemnet. Här finns alla fastighetsmäklares bostäder representerade. När du väl har hittat en bostad som passar, går det bra att kontakta mäklaren och säga att bostaden är intressant.

 4. Visningen

Respektera säljaren och försök hålla dig till visningstiderna. Du kanske tycker  det är jobbigt att titta på hus, men det är inget jämfört med vad säljare känner inför en försäljning där de måste släppa in okända människor i sin mest privata vrå!

Ta god tid på dig att titta vid visningen. Gå gärna flera varv i huset, du ser alltid något nytt. Använd syn, lukt, känsel och hörsel. Lyssna gärna på andras frågor till mäklaren, det kan vara bra frågor som du själv inte har tänkt på att ställa. Ställ givetvis egna frågor.

Mäklaren ska också upplysa om de fel och brister som säljaren känner till eller som mäklaren uppmärksammat. Tänk på att ingen fråga är för dum att ställa! De flesta mäklare har minst två visningar. Det är oftast lugnare på de så kallade omvisningarna och man får då en bättre bild av bostaden och ser fler detaljer.
 

5. Budgivningen

Fastighetsmäklare är opartiska mellanhänder mellan köpare och säljare i allt utom i priset på bostaden. Fastighetsmäklaren informerar dig om vilka regler som gäller vid budgivningen och efteråt. Vilken besiktningsklausul kommer användas, när  ska bostaden tillträdas, när kontraktet ska skrivas, hur stor handpenningen ska vara, med mera.

Fråga gärna mäklaren vad liknande bostäder har sålts för. Är du osäker på vad din ekonomi säger om att höja ett bud så be mäklaren göra en personlig kalkyl till dig. Här kan du även se hur pantbrev och lagfartskostnaden påverkas av nya bud.

Du bör bestämma dig för en maxgräns redan innan budgivningen startar så att du inte dras med och lägger ett bud du inte kan stå för senare. Givna bud är inte juridiskt bindande men du ska givetvis inte lägga bud om du inte är seriöst intresserad.

Vanligast vid budgivning är s.k. öppen budgivning. I den öppna budgivningen kan såväl intressenter som säljare följa budgivningen via SMS, på Internet och E-post. Du får som budgivare reda på (efter avslutad budgivning) namn och telefonnummer till dem som lagt buden. Eftersom lagen (än så länge) säger att man har rätt att vara anonym när man lägger bud kan vi inte hindra om någon vill vara det, men hos oss är det mycket sällsynt. De flesta vill veta att det de varit med om gått rätt till väga! Säljaren bestämmer alltid till vem och till vilket pris han vill sälja. I sällsynta fall händer det att säljaren väljer någon annan än den som vunnit budgivningen.

6. Köpekontraktet

Efter avslutad budgivning skrivs köpekontrakt och då detta är undettecknat av köpare och säljare gäller avtalet. Det är alltid säljaren som bestämmer vem som skall få köpa bostaden. I kontraktet skrivs in olika vilkor bl.a hur stor handpenningen blir och när den skall erläggas. Handpenningen sätts vanligen in på fastighetsmäklaren klientmedelskonto för handpenning tills villkor som exempelvis besiktning är uppfyllt.

7. Besiktningen

Köparen har undersökningsplikt vilket innebär att han skall sätta sig in i vilket skick det hus han tänker köpa är. Detta sker lämpligast med hjälp av en oberoende besiktningsman som han själv anlitar. Om säljaren redan låtit utföra en besiktning så rekommenderar vi alltid att ni ändå gör en egen besiktning av en oberoende besiktningsman. 

Framkommer det i besiktningsprotokollet att en ”fördjupad undersökning rekommenderas” bör du fortsätta undersöka huset trots kostnaden, det kan löna sig i längden. Det tryggaste för dig som köpare är att ha en öppen besiktningsklausul i kontraktet där du har rätt att hoppa av köpet om det framkommer något vid besiktningen. Vilken slags klausul som mäklaren använder sig av bör du ta reda på redan vid budgivningen.

Varför görs oftast inte besiktningen innan kontraktet undertecknas? Det beror nog främst på att ingen vill betala 6 000-8 000 kronor för en besiktning när de inte vet om de får eller kan köpa huset.

Lagen säger att ett dolt fel är något som man inte har kunnat förvänta sig med anledning av husets pris, skick eller ålder. Det är alltså inte ett dolt fel när ett tjugo år gammalt tak börjar läcka!

 

8. Tillträdet

Tillträdesdagen till bostaden är samma dag som resterande belopp av köpeskillingen erläggs och köpebrev undertecknas. 

Vi rekommenderar alltid att köpare och säljare träffas i huset innan tillträdet på banken ska ske. Är man som köpare missnöjd med städningen är det nu man ska ta upp det. Senare kan det vara för sent! Man går ogärna till domstol för att få kylskåpet rent eller fönster putsade. I sällsynta fall kan även något som ska ingå i köpet vara bortplockat från huset, så kontrollera alla rum noggrant.

Tänk på att alla hus har skavanker. Självklart ska du som köpare inte få några stora obehagliga överraskningar men ett hus där det har bott människor är väldigt ofta märkt av ”tidens tand”, så räkna med att det finns små skavanker.

Balklänning weddingdressonline Robe De Mariée Bröllopsklänningar